Thursday, October 18, 2007

rammelbuljong

allt det där du hört om att vatten kan vara hårt som betong stämmer...


Bum ache...


den där meningen leder ju till en lustig språklig fråga; man kan inte säga ett vatten. Varken hårt eller hård låter rätt... hårdt?

3 comments:

Anonymous said...

Tjabba det var ett atg sen jag tittade in men nu tänkte jag ge dig lite uppmärksamhet och kärlek och be om lite hjälp. Du som är dj och allt kanske kan hjälpa itll lite. Jag suger nämligen på att göra spel listor och undrar om dte finns något universielt medel för en lyckade spel lisat förutom bra smak. Det har jag ju redan.

Hunden said...

mmmmm uppmärksamhet! Kärlek! aaahh

Angående konsten att göra bra spellistor kan jag skriva en smärre avhandling på ämnet. Speciellt eftersom jag tagit upp vanan att bränna skivor för nästan varje fest här nere.

Bra smak är ungefär halva jobbet. Tänk på att det finns flera olika sorters spellistor: festlista, chillista etc. Är musiken till för bakgrunden eller ska den vara i fokus? För bakgrund är det viktigare att låtarna passar, inga drastiska ändringar. Dock är det viktigt att listan leder någonvart. Med 16 låtar skulle jag t.ex. börja rätt flashight, sen gå in på lite roligare udda för att avsluta med längre mer progressiva låtar.

En lyckad festspellista är svårare, mest för att det viktiga är att folk ska antingen känna igen låtarna och säga 'yes!' eller så måste den okända låten vara så bra att folk säger 'yes!' ändå. Att hålla variation mellan låtarna men ändå ett tema (som leder någonvart) är lite knepigare. Försök ha en bra catchlåt som nummer ett, en riktig partyrökare (för att uttrycka sig som Runar Sögaard) som nummer 2, därefter är det svårplanerat. Försök göra ett hopp i stil eller tempo ungefär var tredje låt. Jag brukar satsa på två snarlika i rad, och sen en tredje som hoppar nån vart.

Men i enkelhet: bra smak är viktigast. Sen är ett grymt tips att lyssna på mixar och så. Ta en skiva du gillar, tänk på hur den är uppbyggd. Du kommer förmodligen märka att de flesta skivor låter rätt snarlika i flera avseenden när det gäller struktur. Good luck bro!

Anonymous said...

Har redan märkt hur svårt det kan vara att hitta catchlåt och en matchande partyrökare :P